Ягода малина - джерело здоров'я та краси.
. Ягода малина - джерело здоров'я та краси.

Малина - це дуже популярна ягідна культура. Її плоди крім прекрасного десертного смаку, володіють сприятливим для людського організму поєднанням кислот, цукрів та інших корисних речовин.
Корисні властивості малини
У народній медицині застосовуються листя, квіти і, звичайно ж, плоди - ягоди малини, склад яких різноманітний.
У ягодах малини містяться органічні кислоти (лимонна, саліцилова, яблучна, винна і ін.); пектинові, фарбувальні і азотисті речовини; цукру (в основному глюкоза і фруктоза); дубильні речовини; клітковина; ефірні масла. Ягоди малини також багаті вітамінами: А, В1, В2, В9 (фолієва кислота), С, РР, бета-ситостерин, що володіє протисклеротичними властивостями. У них містяться і мінеральні речовини, а також мікроелементи: мідь, калій, залізо (яким особливо багата малина), магній, кальцій, цинк, кобальт. У малині містяться кумарини, що мають здатність знижувати рівень протромбіну і нормалізувалася згортання крові і антоціани, що мають протисклеротичні властивості і здатність зміцнювати капіляри .. Її плоди крім прекрасного десертного смаку, володіють сприятливим для людського організму поєднанням кислот, цукрів та інших корисних речовин.
Цілющі властивості малини
Здавна малина застосовується під час простудних та гострих респіраторних захворювань, при грипі, радикуліті, гарячкових станах, болях в суглобах і невралгіях. Малина підвищує апетит.

Саліцилова кислота, що міститься в малині, без побічних ефектів знижує підвищену температуру тіла, ягоди малини мають виражений потогінну дію. Також малина має антитоксичні і кровоспинні властивості, вона показана при проблемах шлунково-кишкового тракту, хворобах нирок, атеросклерозі, гіпертонії, недокрів'ї. Жінки, які вживають малину, володіють здоровою і красивою шкірою.

Для жіночого здоров'я також корисні листя малини, які містять речовини, що сприяють стимуляції роботи мускулатури кишечника і матки. У складі малини є фолієва кислота, яка особливо корисна бажають завагітніти жінкам і в період самої вагітності теж.

І малина і її листя має сечогінну дію, покращуючи роботу нирок. Настій на малинових листках також показаний при проносі.

Міститься в малині мідь, рекомендується тим, хто страждає від нервового перенапруження, так як мідь є складовою багатьох антидепресантів.

Протипоказання до вживання малини

Високий вміст в малині пуринів робить цю ягоду противопоказанной при проблемах з нирками і подагрі, а також при загостренні сечокам'яної хвороби.

При гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки не можна вживати малинові узвари і настоянки, але можна дозволити собі малиновий морс або малиновий сік розбавлений водою.

Пам'ятайте також про індивідуальну непереносимість організму тих чи інших продуктів, а якщо ви схильні до алергічних реакцій, то краще в невеликих кількостях споживати жовті або чорні ягоди малини.

Малина в косметиці
З давніх пір малина застосовується в косметичних цілях, зазвичай застосовують свіжі ягоди, а також малинові листя і квітки. Вміст у малині вітамінів Е, РР, А, В2 допомагає підтримувати шкіру в тонусі, продовжуючи її молодість і роблячи колір обличчя рівним, а саму шкіру пружною. Маски з ягід малини зволожують, відбілюють і живлять шкіру, роблячи її свіжою і чистою.

Позбутися вугрів допоможе сік зі свіжих малинових листя, досить змішати його з вершковим маслом у співвідношенні 1: 3.

Заморожений відвар з листя малини і липового цвіту (1: 1) використовується для протирання шкіри обличчя і допомагає боротися зі зморшками і млявою шкірою. А якщо шкіра обличчя з розширеними порами і схильна до жирності, то потрібно з ранку протирати її свіжим малиновим соком. Малина також сприяє відбілюванню шкіри і позбавлення від веснянок, в цих цілях використовують і свіжі ягоди і сік малини.

Корисна малина і для волосся. Маска, приготовлена з малинового соку (2 ст. Ложки) і оливкового масла (1 ст. Ложка), одного яйця і горохової борошна (2 ст. Ложки) корисна для жирного волосся. Її потрібно ретельно збити і на півгодини нанести на волосся, змити і промити шампунем. Відвар малинових листя допоможе зробити відтінок волосся природно чорним.
Як заготовлювати малину?

Після термічної обробки малина зберігає всі свої цілющі властивості, а значить і варення та інші страви з малини мають всі корисні властивості свіжих ягід.

Малину можна, подвяліть на сонці, висушити в духовій шафі. Можна заморозити і тривало зберігати ягоду в морозильнику. Однак найпоширенішим і популярним способом заготівлі малини вважається малинове варення. З малини також готують компоти, повидла, джеми і т.п.

Малина максимально збереже свої корисні властивості, якщо протерти її з цукром. Щоб продовжити термін зберігання малини в такому вигляді, потрібно цукру взяти більше, ніж ягід на 200-300 г і зберігати отриманий продукт в холодному місці.

Малина смачна, корисна і доступна, тому обов'язково вживайте її в їжу в будь-який час року.

Джерело: DELFI Woman