Лохина садова - рецепти здоров'я
. Лохина садова - рецепти здоров'я

Лохина садова - це дивовижна ягода. У будь-якому стані, будь то свіжі або сушені ягоди - вони містять величезну кількість вітамінів і безліч інших мікроелементів, так необхідних людині в сучасному темпі життя.

У народній медицині лохину використовують як загальнозміцнюючий, апетитне, кровостімулірующее, противолучевое, сахароснижающее, а також як жарознижувальний, протицинготний, вітамінне, проносне, нормалізує діяльність травного тракту, жовчогінний і сечогінний засіб.

Корисна ягода при недокрів'ї з низьким рівнем освіти гемоглобіну, при низькій кількості лейкоцитів, при захворюваннях жовчного міхура, ацидозі, в тому числі діабетичному. Присутність в голубиці пектинових речовин, танінів робить її незамінною при отруєннях, радіонуклідних заражених їжі і води.

Хімічний склад. У ягодах містяться вуглеводи, переважно фруктоза, аскорбінова кислота, каротин, вітамін РР, органічні кислоти (бензойна, лимонна, яблучна, щавлева), пектини, дубильні речовини, антоціад, сполуки заліза, марганцю, фосфору, калію, магнію, міді, кальцію, кобальту.

Пагони містять дубильні речовини, листя - арбутин, флавоноїди, тритерпеноїдів, стероїди, дубильні речовини. У ягодах є вуглеводи, пектин (0,47 - 0,62%), цукру; глюкоза і фруктоза (5,26 - 6,8%), органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева), клітковина, дубильні і фарбувальні речовини (0,14 - 0,19%). Насіння багаті жирним маслом.

Використання: Ягоди лохини їдять для зміцнення здоров'я, а також для довголіття. Використовують їх як протицинготний засіб і в цілях нормалізації обмінних процесів. Також ці ягоди сприятливо впливають на роботу деяких залоз внутрішньої секреції (в першу чергу щитовидної). За останніми даними, ягодам лохини властиво протипухлинну дію. Вживання їх в їжу надає ефективну дію при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, капіляротоксикозах, ревматизмі, ангіні та інших захворюваннях, пов'язаних з недостатністю кровоносних капілярів. Фолієва кислота, що міститься в ягодах лохини, протидіє розвитку патологій нервової системи у новонароджених. Ягоди лохини раджу їсти вагітним жінкам як натуральне джерело фолієвої кислоти. Вони дуже корисні працюють у шкідливих умовах, так як пектинові речовини здатні зв'язувати і виводити з організму радіоактивні метали, а також знімають алергію, викликану застосуванням різного роду лікарських препаратів.

Ягоди лохини допомагають літнім людям залишатися бадьорими і активними, не дарма лохину вважають ягодою довгожителів Сік лохини дають при гарячкових станах, порушеннях діяльності шлунково-кишкового тракту, а також для посилення виділення шлункового соку, а відвар з сухих плодів і пагонів допоможе при дизентерії, катарі шлунка і для нормалізації обміну речовин при прийомі всередину, а зовнішньо - при шкірних захворюваннях і як ранозагоювальний засіб.

Ягоди лохини підвищують секрецію шлунка, тому при гастриті зі зниженою кислотністю, ентероколітах рекомендується настій.

Відвар з листя з гілочками лохини допоможе при хворобах серця і в якості додаткового засобу при лікуванні кандидомікозу, особливо внутрішніх органів.
Ягоди їдять у свіжому вигляді, заморожують, використовують при виготовленні варення, джему, повидла, соку, квасу, напоїв, начинок для пирогів, пастели.